Enviroment

Zaha Hadid Architects, Hamburg, is an undulating flood barrier

Zaha Hadid Architects has strengthened the cultural cachet and storm boundaries of the German metropolis of Hamburg by not too long ago modernizing the Elbe Promenade and the Niederhafen flood management dam. Designed with a wavy form that mimics the move and tide of the tides, the redeveloped promenade reconnects the river to the encircling city cloth and enhances the favored footpath laneway alongside the river with a contemporary overhaul giant sufficient to accommodate a big number of teams, pedestrians and joggers to road artists and meals distributors.

Constructed within the 1960s, the Elbe Flood Dam was created because of a devastating sequence of floods attributable to storm surges in 1962 that took the lives of 315 folks and destroyed homes with 60,000 inhabitants. In 2006, when the town of Hamburg found that the present flood barrier of Niederhafen required important reinforcement and wanted to be strengthened to guard in opposition to flood threats, the federal government organized a contest and selected Zaha architects. Hadid to guide the brand new design.

Almost ten years after the competitors, the architectural agency has now accomplished all levels of building. Though the flood barrier is primarily a protection mode, it has additionally turn out to be an iconic public area for the town, the place locals and vacationers congregate to benefit from the pedestrian crossing on the river's edge. A minimal width of 10 meters alongside the boardwalk gives sufficient area for a wide range of actions, whereas street-level bike lanes run alongside the flood safety barrier.

Associated: Zaha Hadid architects inaugurate an eco-sensitive multimodal bridge in Taiwan

Divided into two elements, the river promenade has within the west an space "on a bigger scale" that offers a view of the river's navigational exercise, whereas the east coast provides a extra intimate environment with a entry to the sting of the water. The pedestrian areas of the promenade are coated with a darkish granite, anthracite shade, which contrasts with the sunshine grey granite used for the steps and amphitheatres that punctuate the driveway and body views of the river and the town.

+ Zaha Hadid Architects

Photos © Piet Niemann

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *