Enviroment

A country picket cabin from the 70's is reworked into an enthralling getaway

The unique cabin, named chAlet, was constructed on a plot of land in Donovaly, Slovenia, within the 1970s. Since its development, the picket cabin had fallen into break. The shutters have been deformed and burst, the underside was broken by the weather and the paint was discolored and peeling. As a substitute of utterly destroying the construction, Y100 Ateliér has determined to concentrate on the sturdy traits of the property and enhance them to create a modernized and rustic cabin, which continues to embody the appeal of the unique construction.

The redevelopment of the chAlet sales space was accomplished between 2018 and 2019, with the brand new design of chief architect Jana Stofan Stykova and designer Pavol Stofan of Y100 Ateliér. Why the capital "A" within the chain? The undertaking leaders needed to focus on the traditional A-shape, significantly emblematic of one of these homes and picket chalets.

Associated: Escape to the Bavarian Alps in an enthralling setting that produces a surplus of power

The age-old query of whether or not it’s extra environmentally pleasant to reshape moderately than rebuild has at all times been a subject of debate within the design world, however it’s usually thought of that it’s best to reshape the design. atmosphere as a result of diminished want for sources and power. Some properties are clearly too degraded or unsafe to warrant a renovation, however fortunately, this was not the case for this distinctive cabin.

The designers needed the cabin to suit seamlessly into the pure panorama with out having to compete with the forest, however including to its magnificence. The unique cottage had an optimum dimension for its wants by way of leisure and lodging. The construction has not been enlarged. The problem was to create a snug sufficient ambiance for the small inside whereas enhancing the aesthetic qualities of the outside.

A bed room on the primary ground has been eliminated to provide occupants a greater view from the lounge. The benches and beds have been modified to permit further space for storing. The lavatory now features a sunken bathtub with a view of the treetops by means of a skylight.

On the second stage terrace you can see a personal play space with a sandpit, a slide and a small climbing wall, in addition to a quiet space to chill out and benefit from the forest view. The basement, the load-bearing parts, the interior staircase and the roof have been all preserved in the course of the reconstruction, thus preserving the country appeal of the renovated chalet.

+ Y100 Ateliér

Through ArchDaily

of Miro Pochyba and Pavol Stofan through Y100 Ateliér

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *