Enviroment

Brazilian wooden home makes use of bioclimatic ideas to cut back its environmental footprint

Designed by the Brazilian firm PITTA Arquitetura, the aptly named Casa Modelo serves as an architectural mannequin for designing sustainable properties. Constructed in line with many bioclimatic ideas, the solar-powered home has a minimal environmental influence on its idyllic tropical setting on the outskirts of São Paulo.

Constructed for the proprietor of a sustainable actual property improvement firm, Casa Modelo is situated within the distant Ubatuba area. Surrounded by a number of acres of lush, inexperienced and guarded biospheres, which lengthen over among the most lovely seashores within the nation, the home affords an idyllic setting.

Associated: In Greece, a placing home makes use of bioclimatic options to be vitality environment friendly all 12 months spherical

The unimaginable location set the tone for the design. In collaboration with the proprietor, the architects sought to create a sustainable mannequin home that might function a platform for future constructions within the space.

The aim of the design was to cut back the influence of the home on the preserved pure setting. Inserting the 1,100 sq. foot constructing into the lot with minimal interference was important for the mission. Consequently, the picket home is elevated from the panorama by a concrete platform and pillars that permit pure vegetation to develop below and across the construction.

The native local weather is characterised by excessive humidity, sizzling summers and heavy rainfall, which has led designers to create a resilient construction that may face up to excessive components. Not solely does the elevation of the home cut back its influence on the panorama, however it additionally helps to maintain the soil moisture away and improve the pure circulation of air.

The passive financial system and energy-saving options are discovered all through the home, particularly within the giant openings and excessive inside ceilings of the construction. The open-plan lounge and kitchen open to the outside with a protracted row of sliding glass doorways and retractable picket screens on both aspect of the home. The doorways will be fully or partially left open to make sure cool temperatures and pure air flow inside, a characteristic that additionally creates a robust and seamless reference to the outside.

The format was additionally dictated by the pure components. Each bedrooms have been oriented to benefit from the morning solar, whereas overhangs shield the residing areas from the new summer season solar. In winter, daylight from giant, north-facing home windows is absorbed by concrete partitions and flooring in the course of the day and broadcast at night time.

Along with its spectacular passive options, the home has been put in with a number of techniques to attenuate vitality consumption. Photo voltaic panels cowl 100% of the electrical energy wants